Muotoiluajattelun periaatteet

Palvelumuotoilun hyödyntämisen tavat, työkalut ja toimenpiteet riippuvat paljon sekä muotoilevasta organisaatiosta että kehittämisen kohteesta. Kahta samanlaista projektia tuskin tulee vastaan koskaan. Palvelumuotoilua ohjaavat kuitenkin muotoiluajattelun periaatteet, mitkä tuovat esille samanlaisia elementtejä kaikissa muotoiluprojektissa.

Palvelumuotoilu on ihmisläheistä

Riippumatta siitä, kehitetäänkö projektissa asiakkaan, henkilöstön tai jonkun muun kokemuksia, kehittämisen keskiöön asetetaan aina kuitenkin ihminen. Jotta meitä ihmisiä valtavan monimutkaisina systeemeinä olisi hieman helpompi ymmärtää, käytetään alussa aikaa tiedonkeruuseen. Työkaluja tähän vaiheeseen löytyy monia, mutta tärkeää on kuitenkin kerätä mahdollisimman paljon tietoa, kokemuksia, näkökulmia sekä ajatuksia monipuolisesti eri tietolähteistä. Pelkkä tiedonkeruu ei itsessään kuitenkaan ole tavoitteena, vaan sieltä olennaisen löytäminen. Vasta, kun ymmärretään, mikä on ydinkysymys, voidaan lähteä muotoilemaan vastausta.

Palvelumuotoilu on yhteiskehittämistä

Palvelumuotoilu ei ole tarina yhden sankarin uroteoista, vaan kokonaisen sankarijoukon yhteinen matka. Kehittämistä ohjaa ajatus siitä, että siihen osallistuu ja osallistetaan joukko ihmisiä, jotka edustavat eri näkökulmia sekä osaamisaloja. Organisaation siiloista tai hierarkiasta riippumatta mukaan kehittämiseen voidaan ottaa mukaan asiakkaita, henkilöstöä, kumppaneita sekä muita oleellisia sidosryhmiä. Palvelua ja ratkaisua kehitetään siis yhdessä joukolla. 

Palvelumuotoilu on askel tuntemattomaan

Palvelumuotoilu on parhaimmillaan luovaa ongelmanratkaisua, joka alkaa asiakkaan ymmärryksestä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että prosessi etenee varsin pitkälle, ennenkun edes aletaan ideoimaan ratkaisua. Lopputulosta ei siis voi ennalta tietää. Palvelumuotoilu on prosessina kuitenkin myös varsin ketterä, iteratiivinen ja ennenkaikkea joustava, mikä antaa mahdollisuuden muuttaa kehittämisen suuntaa prosessin varrella ymmärryksen ja oppien lisääntyessä. 

Palvelumuotoilu on nopeaa epäonnistumista onnistumisen tueksi

Kyllä, palvelumuotoilun tavoitteena on epäonnistua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tässä auttavat erilaiset pilotoinnin, testauksen sekä prototypoinnin keinot, joiden avulla ideoita testataan asiakkailla ja oikeissa käyttöympäristöissä mahdollisimman pian. Epäonnistuminen kertoo kehittäjälle paljon testattavasta ideasta ja auttaa korjaamaan suuntaa kohti parempaa ratkaisua. Tällainen varhaisen vaiheen testauksen hyödyntäminen on myös taloudellista, sillä täysin valmiiksi kehitetyn tuotteen jälkikorjailu on kallista.

Arterin Lean-pelin korttien kehittyminen prototyypistä seuraavaan vaiheeseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tuplatimantti

Työkalu: Asiakaspersoona

Työkalu: Business Model Canvas